Πολλοί άνθρωποι δεν είναι εξοικειωμένοι με την έννοια της Θεάς Μητέρας. Έτσι προσπαθούν να κατανοήσουν τη Θεά Μητέρα και τη σχέση Της με τη σωτηρία μέσω της Αγίας Γραφής. Ο Θεός περιέλαβε την ιστορία της οικογένειας του Αβραάμ στην Αγία Γραφή ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Μέσω του Αβραάμ (ένας από τους προπάτορες της πίστης) ο Θεός διδάσκει στο λαό Του την αναγκαιότητα της Θεάς Μητέρας.
Ο Αβραάμ και ο Θεός
Ο Αβραάμ είναι μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην Παλαιά Διαθήκη. Ο Θεός κατέγραψε με μεγάλη λεπτομέρεια την ιστορία της οικογένειας του Αβραάμ. Μέσα στην ιστορία της οικογένειας του Αβραάμ βρίσκεται μία βαθιά προφητεία σχετικά με εκείνους που θα γίνουν κληρονόμοι του Θεού. Μέσα από μία παραβολή, ο Ιησούς αποκάλυψε ποιον αντιπροσωπεύει ο Αβραάμ και η οικογένειά του.
Κατά Λουκάν 16,19-24 «Κάποιος άνθρωπος ήταν πλούσιος, φορούσε πολυτελή ρούχα και το τραπέζι του κάθε μέρα ήταν λαμπρό. Κάποιος φτωχός όμως, που τον έλεγαν Λάζαρο, ήταν πεσμένος κοντά στην πόρτα του σπιτιού του πλουσίου, γεμάτος πληγές, και προσπαθούσε να χορτάσει από τα ψίχουλα που έπεφταν από το τραπέζι του πλουσίου. Έρχονταν και τα σκυλιά και του έγλειφαν τις πληγές. Κάποτε πέθανε ο φτωχός, και οι άγγελοι τον πήγαν κοντά στον Αβραάμ. Πέθανε κι ο πλούσιος και τον έθαψαν. Στον άδη που ήταν και βασανιζόταν, σήκωσε τα μάτια του και είδε από μακριά τον Αβραάμ και κοντά του το Λάζαρο. Τότε φώναξε ο πλούσιος και είπε: “πατέρα μου Αβραάμ, σπλαχνίσου με και στείλε το Λάζαρο να βρέξει με νερό την άκρη του δάχτυλού του και να μου δροσίσει τη γλώσσα, γιατί υποφέρω μέσα σ’ αυτή τη φωτιά”».
Τυπικά, οι άνθρωποι φαντάζονται ότι πηγαίνουν κοντά στο Θεό όταν πηγαίνουν στον ουρανό. Ωστόσο, όταν ο Λάζαρος πέθανε, ο Ιησούς είπε ότι πήγε κοντά στον Αβραάμ. Ο πλούσιος άνθρωπος σήκωσε τα μάτια του για να δει τον Αβραάμ στον ουρανό και περιέργως τον αποκάλεσε «Πατέρα». Ωστόσο, ο Ιησούς δίδαξε αυστηρά ότι ο μόνος πνευματικός πατέρας μας είναι ο Θεός Πατέρας στον ουρανό.
Κατά Ματθαίον 23,9 «Και πατέρα σας μην ονομάσετε κανέναν στη γη, γιατί ένας είναι ο Πατέρας σας: ο ουράνιος».
Δεδομένου ότι ο Αβραάμ αντιπροσωπεύει το Θεό Πατέρα, η οικογένεια του Αβραάμ αντιπροσωπεύει την οικογένεια του Θεού.
Κατανοώντας ότι ένας άνθρωπος στον ουρανό δεν μπορεί να είναι ο Θεός, το γεγονός ότι ο πλούσιος άνθρωπος φώναξε τον Αβραάμ «Πατέρα» δείχνει με σαφήνεια ότι ο Αβραάμ αντιπροσωπεύει το Θεό Πατέρα. Η Αγία Γραφή χρησιμοποιεί τον Αβραάμ για να αντιπροσωπεύσει το Θεό Πατέρα και σε άλλες περιπτώσεις εκτός από αυτή την παραβολή.
Προς Γαλάτας 3,7 (ΜΣΦ) Ξέρετε, λοιπόν, ότι αυτοί που προέρχονται από την πίστη, αυτοί είναι γιοι τού Aβραάμ.
Δεν πρέπει αυτοί που πιστεύουν να είναι γνωστοί ως παιδιά του Θεού; Τότε γιατί λέγονται «γιοι του Αβραάμ»; Είναι επειδή, πολλές φορές στην Αγία Γραφή, ο Αβραάμ αντιπροσωπεύει το Θεό Πατέρα.
Συνεπώς, δεδομένου ότι ο Αβραάμ αντιπροσωπεύει το Θεό Πατέρα, η οικογένεια του Αβραάμ αντιπροσωπεύει την οικογένεια του Θεού. Ο Θεός επέλεξε την οικογένεια του Αβραάμ ως παράδειγμα για να δείξει τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν οι πιστοί για να επιλεχθούν ως παιδιά του Θεού και να κληρονομήσουν τη βασιλεία των ουρανών.
Τρεις Υποψήφιοι στην Οικογένεια του Αβραάμ
Η οικογένεια του Αβραάμ αποτελούταν από τρεις υποψήφιους με τη δυνατότητα να κληρονομήσουν την περιουσία του Αβραάμ: τον Ελιέζερ, τον Ισμαήλ και τον Ισαάκ. Ωστόσο, στο τέλος εκείνος που έλαβε την οικογενειακή κληρονομιά ήταν ο Ισαάκ. Γνωρίζοντας για ποιο λόγο επιλέχθηκε ο Ισαάκ ως κληρονόμος του Αβραάμ, μπορούμε να μάθουμε πώς να γίνουμε κληρονόμοι του Θεού.
Ο Άβραμ απάντησε: «Δέσποτα Κύριε, τι θα μου δώσεις; Εγώ φεύγω άτεκνος· και κληρονόμος του σπιτιού μου είναι ο Ελιέζερ από τη Δαμασκό». Και πρόσθεσε: «Αφού δεν μου έδωσες απογόνους, θα με κληρονομήσει ο δούλος του σπιτιού μου».
Γένεσης 15,2-4 Ο Κύριος του αποκρίθηκε: «Δε θα σε κληρονομήσει αυτός, αλλά εκείνος που θα βγει από τα σπλάχνα σου».
Εκείνη τη στιγμή, ο Αβραάμ δεν είχε γιο κι έτσι σκόπευε να κάνει κληρονόμο του το δούλο του τον Ελιέζερ. Ο Θεός απάντησε στον Αβραάμ λέγοντάς του ότι αντί αυτού θα έχει έναν κληρονόμο που θα βγει από τα σπλάχνα του. Με άλλα λόγια, θα αποκτούσε δικό του γιο.
Γένεσης 15,2-4 Η Άγαρ γέννησε στον Άβραμ γιο κι εκείνος τον ονόμασε Ισμαήλ. Εκείνη την εποχή ο Άβραμ ήταν ογδόντα έξι ετών.
Επειδή η Σάρρα, η γυναίκα του Αβραάμ, δεν μπορούσε να κάνει παιδιά και ήταν σε προχωρημένη ηλικία, συνέστησε στον Αβραάμ να αποκτήσει παιδί με τη δούλη της την Άγαρ. Ο Αβραάμ ονόμασε το νεογέννητο γιο του Ισμαήλ. Παρόλο που ο Ισμαήλ ήταν γιος του Αβραάμ, δεν έγινε ο κληρονόμος του. Μέσω της γέννησης του δεύτερου γιου του Αβραάμ, του Ισαάκ, μπορούμε να κατανοήσουμε το λόγο.
Γένεσης 17,18-19 Και είπε στο Θεό: «Μακάρι ν’ αφήσεις να ζήσει ο Ισμαήλ!» Αλλά ο Θεός απάντησε: «Και όμως, η Σάρρα η γυναίκα σου θα σου γεννήσει γιο και θα τον ονομάσεις Ισαάκ. Μ’ αυτόν θα συνάψω τη διαθήκη μου και με τους απογόνους του, διαθήκη αιώνια».
Σύμφωνα με το νόμο για τα δικαιώματα του πρωτότοκου μεταξύ των Ισραηλιτών, ο μεγαλύτερος γιος λάμβανε την κληρονομιά της οικογένειας. Δεδομένου ότι ο Ισμαήλ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Αβραάμ, θα έπρεπε να είχε λάβει την οικογενειακή κληρονομιά. Αλλά δεν την έλαβε. Αντί αυτού, ο Θεός επέτρεψε να την λάβει ο Ισαάκ. Έτσι ο Ισαάκ δεν επιλέχτηκε σύμφωνα με το νόμο δικαιωμάτων του πρωτότοκου αλλά σύμφωνα με την πρόνοια του Θεού.
Κάνοντας μία ανασκόπηση, ο Ελιέζερ δε θα μπορούσε να είχε γίνει ο κληρονόμος του Αβραάμ επειδή ο Αβραάμ και η Σάρρα δεν ήταν γονείς του. Ο Ισμαήλ, παρόλο που ήταν γιος του Αβραάμ, δε θα μπορούσε να είχε γίνει ο κληρονόμος επειδή η μητέρα του δεν ήταν η Σάρρα. Τέλος, ο Ισαάκ επιλέχθηκε ως κληρονόμος. Είναι επειδή γεννήθηκε μέσω του Αβραάμ και της γυναίκας του Αβραάμ, τη Σάρρα. Η μοναδική διαφορά ανάμεσα στον Ισμαήλ και στον Ισαάκ ήταν η μητέρα τους. Ο Θεός χρησιμοποίησε τη μητρική γραμμή για να καθορίσει τον κληρονόμο του Αβραάμ.
Ο Αποφασιστικός Παράγοντας για να Γίνουμε οι Κληρονόμοι του Θεού
Η λεπτομερής ιστορία της οικογένειας του Αβραάμ μάς δείχνει πώς μπορούμε να κληρονομήσουμε τη βασιλεία των ουρανών. Όπως ο Ισαάκ έγινε κληρονόμος επειδή γεννήθηκε από τον Αβραάμ και τη Σάρρα, μπορούμε να γίνουμε κληρονόμοι του Θεού όταν γεννηθούμε ξανά μέσω του Θεού Πατέρα και της Θεάς Μητέρας. Μέσα από την οικογένεια του Αβραάμ, ο Θεός ήθελε να μας διδάξει ότι η Θεά Μητέρα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για να γίνουμε οι εκλεκτοί του Θεού. Η ύπαρξή της είναι απαραίτητη για τη σωτηρία μας.
Προς Γαλάτας 4,25-26 Η Άγαρ συμβολίζει το όρος Σινά στην Αραβία, κι αντιστοιχεί στην τωρινή Ιερουσαλήμ, που πραγματικά είναι υπόδουλη, αυτή και τα παιδιά της. Αντίθετα, η ουράνια Ιερουσαλήμ είναι ελεύθερη, κι αυτή είναι η μητέρα όλων μας.
Εδώ, το «όλων μας» αναφέρεται στα παιδιά του Θεού που πιστεύουν στη Θεά Μητέρα.
Η Σάρρα αντιπροσωπεύει τη Θεά Μητέρα, την ουράνια Ιερουσαλήμ.
Προς Γαλάτας 4,28 Εμείς, αδερφοί μου, είμαστε παιδιά της υποσχέσεως του Θεού, όπως ο Ισαάκ.
Ανάμεσα στους τρεις υποψηφίους, ο Ισαάκ έγινε ο κληρονόμος του Αβραάμ επειδή γεννήθηκε από τη Σάρρα. Κατά τον ίδιο τρόπο, εκείνοι που πιστεύουν στη Θεά Μητέρα μπορούν να γίνουν τα παιδιά του Θεού που θα λάβουν την υποσχόμενη κληρονομιά της βασιλείας των ουρανών.