Το νερό που χρησιμοποιείται για το βάπτισμα περιέχει μία αιώνια υπόσχεση από το Θεό.
Σύμφωνα με την Αγία Γραφή, ο στόχος του να πιστεύουμε στο Θεό, του να πηγαίνουμε στην Εκκλησία και να μελετάμε την Αγία Γραφή είναι για να λάβει η ψυχή μας αιώνια ζωή. Και ο Θεός το υπόσχεται αυτό μέσω του βαπτίσματος.
Α’ Πέτρου 1,9 « . . .δηλαδή τη σωτηρία σας, που είναι κι ο τελικός στόχος της πίστης σας».
Η κοινωνία αποτελείται από πολλές υποσχέσεις: συμβόλαια στεγαστικών δανείων, γάμοι, κλπ. Ακόμη και το χαρτί περιέχει διαφορετικές υποσχέσεις ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται: από την απόδειξη μίας αγοράς ως και το χαρτονόμισμα των 100 ευρώ.
Τι γίνεται με το νερό που χρησιμοποιείται για το βάπτισμα; Το νερό είναι νερό, αλλά το νερό που χρησιμοποιείται για το βάπτισμα περιέχει μία υπόσχεση, μία αιώνια υπόσχεση από τον Θεό.
Το Νόημα του Βαπτίσματος
Α’ Πέτρου 3,21 «Το νερό,που ήταν κι ο τύπος του σημερινού βαπτίσματος· αυτό δεν είναι η αποβολή της ακαθαρσίας του σώματος αλλά η δέσμευση που αναλαμβάνετε ευσυνείδητα απέναντι στο Θεό. Με το βάπτισμα κερδίζετε τώρα κι εσείς τη σωτηρία σας, χάρη στην ανάσταση του Ιησού Χριστού . . .»
Μέσα από το βάπτισμα, ο Θεός πιστοποιεί την υπόσχεσή Του να μας δώσει αιώνια ζωή κάνοντάς μας παιδιά του Θεού και δίνοντάς μας τη συγχώρεση των αμαρτιών ώστε να μπούμε στη βασιλεία των ουρανών.
Προς Γαλάτας 3,26-27 «Είστε, λοιπόν, όλοι παιδιά του Θεού, αφού πιστεύετε στον Ιησού Χριστό. Κι αυτό, γιατί όσοι βαφτιστήκατε στο όνομα του Χριστού, έχετε ντυθεί το Χριστό».
Κατά Ιωάννην 3,5 Ο Ιησούς του απάντησε: «Σε βεβαιώνω πως αν κανείς δε γεννηθεί απ’ το νερό κι από το Πνεύμα, δεν μπορεί να μπει στη βασιλεία του Θεού».
Πράξεις Αποστόλων 2,38 Κι ο Πέτρος τους απάντησε: «Να μετανοήσετε, και να βαφτιστεί ο καθένας σας στο όνομα του Ιησού Χριστού, για να συγχωρηθούν οι αμαρτίες σας, κι έτσι θα λάβετε τη δωρεά του Αγίου Πνεύματος».
Χρόνος για το βάπτισμα
Βιβλικά, το βάπτισμα δεν πρέπει να καθυστερείται αλλά να διεξάγεται αμέσως μετά την κατανόηση του χαρμόσυνου μηνύματος του Χριστού. Η διδασκαλία του Θεού στην Παλαιά Διαθήκη και στην Καινή Διαθήκη είναι ότι πρέπει να λάβουμε τη σωτηρία σήμερα και να το μην αναβάλουμε μέχρι αύριο, αφού δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Παροιμία 27,1 «Για την αυριανή τη μέρα μην καυχιέσαι, γιατί δεν ξέρεις τι θα φέρει».
Κατά Λουκάν 12,16-21 Τους είπε μάλιστα την εξής παραβολή: «Κάποιου πλούσιου ανθρώπου τα χωράφια έδωσαν άφθονη σοδειά. Τότε εκείνος σκεφτόταν και έλεγε: “τι να κάνω; Δεν έχω μέρος να συγκεντρώσω τα γεννήματά μου! Αλλά να τι θα κάνω”, είπε. “Θα γκρεμίσω τις αποθήκες μου και θα χτίσω μεγαλύτερες για να συγκεντρώσω εκεί όλη τη σοδειά μου και τ’ αγαθά μου. Μετά θα πω στον εαυτό μου: τώρα έχεις πολλά αγαθά, που αρκούν για χρόνια πολλά· ξεκουράσου, τρώγε, πίνε, διασκέδαζε”. Τότε του είπε ο Θεός: “ανόητε. Αυτή τη νύχτα θα παραδώσεις τη ζωή σου. Αυτά, λοιπόν, που ετοίμασες σε ποιον θα ανήκουν;” Αυτά, λοιπόν, παθαίνει όποιος μαζεύει πρόσκαιρους θησαυρούς και δεν πλουτίζει τον εαυτό του με ό,τι θέλει ο Θεός».
Να πλουτίζουμε τον εαυτό μας με ό,τι θέλει ο Θεός, σημαίνει να Τον γνωρίσουμε και να ακολουθήσουμε τις εντολές Του, κάνοντας το πρώτο βήμα μέσω του βαπτίσματος.
Τόπος για το Βάπτισμα
Πράξεις Αποστόλων 8,26-38 Έναςάγγελος Κυρίου είπε στο Φίλιππο: «Σήκω και πήγαινε κατά το νότο, στο δρόμο που κατεβαίνει από την Ιερουσαλήμ στη Γάζα». Ο δρόμος αυτός είναι ερημικός. Ο Φίλιππος σηκώθηκε και πήγε. Συγχρόνως, ένας Αιθίοπας ευνούχος, αξιωματικός στην υπηρεσία της Κανδάκης, δηλαδή της βασίλισσας των Αιθιόπων . . . Καθόταν στο αμάξι του και διάβαζε τον προφήτη Ησαΐα. Το Άγιο Πνεύμα είπε στο Φίλιππο: «Πλησίασε και περπάτα κοντά στο αμάξι αυτό». Ο Φίλιπποςέτρεξε κοντά και άκουσε τον Αιθίοπα να διαβάζει τον προφήτη Ησαΐα. Τότε τον ρώτησε: «Άραγε, καταλαβαίνεις αυτά που διαβάζεις;» Εκείνος απάντησε: «Πώς θα μπορούσα να καταλάβω αν δε με οδηγήσει κάποιος;» Παρακάλεσε, λοιπόν, το Φίλιππο ν’ ανέβει και να καθίσει μαζί του . . . Τότε ο Φίλιππος, παίρνοντας ευκαιρία από το κομμάτι αυτό της Γραφής, άρχισε να του κηρύττει το χαρμόσυνο μήνυμα για τον Ιησού. Καθώς προχωρούσαν στο δρόμο, έφτασαν σ’ έναν τόπο που είχε νερό. Τότε ο ευνούχος λέει: «Να νερό· τι με εμποδίζει να βαφτιστώ;» . . . Κι αμέσως διέταξε να σταματήσει το αμάξι· κατέβηκαν κι οι δυο στο νερό, ο Φίλιππος και ο ευνούχος, κι ο Φίλιππος τον βάφτισε.
Ο Κορνήλιος υποδέχτηκε τον απόστολο Πέτρο στο σπίτι του, όπου εκεί ο Πέτρος βάφτισε αυτόν, την οικογένειά του και τους φίλους του την ίδια εκείνη μέρα (Πραξ 10,47-48).
Και ο απόστολος Παύλος βάφτισε μία ολόκληρη οικογένεια επειδή ήθελαν να σωθούν. Αυτό συνέβη κατά τα μεσάνυχτα, μετά από έναν σεισμό.
Τους έδωσαν πολλά χτυπήματα και μετά τους έβαλαν στη φυλακή κι έδωσαν εντολή στο δεσμοφύλακα να τους φυλάει ασφαλισμένους καλά. Αυτός, εφόσον πήρε μια τέτοια εντολή, τους έβαλε στο πιο εσωτερικό κελί και για λόγους ασφάλειας έσφιξε τα πόδια τους στην ξυλοπέδη.
Πράξεις Αποστόλων 16,33 Γύρω στα μεσάνυχτα, ο Παύλος και ο Σίλας προσεύχονταν και έψελναν ύμνους στο Θεό· και τους άκουγαν οι φυλακισμένοι. Ξαφνικά έγινε ένας σεισμός τόσο δυνατός, που σαλεύτηκαν τα θεμέλια της φυλακής. Αμέσως άνοιξαν όλες οι πόρτες και τα δεσμά των φυλακισμέων λύθηκαν. Ο δεσμοφύλακας ξύπνησε· κι όταν είδε τις πόρτες της φυλακής ανοιχτές, έβγαλε το σπαθί του κι ήθελε να σκοτωθεί, νομίζοντας ότι οι φυλακισμένοι είχαν δραπετεύσει. Τότε ο Παύλος του φώναξε: «Μην κάνεις κανένα κακό στον εαυτό σου! Είμαστε όλοι εδώ».
Ο δεσμοφύλακας ζήτησε να του φέρουν φώτα, πήδηξε μέσα στο κελί, και τρομαγμένος έπεσε στα πόδια του Παύλου και του Σίλα. Ύστερα τους έβγαλε έξω και τους ρώτησε: «Κύριοι, τι πρέπει να κάνω για να σωθώ;» Αυτοί του είπαν: «Πίστεψε στον Κύριο Ιησού Χριστό, και θα σωθείς κι εσύ και το σπίτι σου». Και κήρυξαν σ’ αυτόν και σ’ όσους ήταν στο σπίτι του το λόγο του Κυρίου. Ο δεσμοφύλακας τους πήρε την ίδια εκείνη ώρα μέσα στη νύχτα κι έπλυνε τις πληγές τους· ύστερα βαφτίστηκε αμέσως ο ίδιος και όλη η οικογένειά του.
Το βάπτισμα σημαίνει την αναγέννηση των πνευμάτων μας, και είναι ένα σημείο εκκίνησης για την πίστη στο Θεό. Γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τόπο, οι χριστιανοί της Πρώιμης Εκκλησίας δεν καθυστέρησαν το βάπτισμα αλλά βαφτίστηκαν αμέσως
Πώς Διεξάγεται το Βάπτισμα
Η πιο σημαντική πτυχή του βαπτίσματος είναι ο τρόπος διεξαγωγής του. Ο Ιησούς Χριστός δίδαξε τους μαθητές Του ότι το σωστό βάπτισμα διεξάγεται στο όνομα του Πατρός, στο όνομα του Υιού και στο όνομα του Αγίου Πνεύματος.
Κατά Ματθαίον 28,18-19 Ο Ιησούς τους πλησίασε και τους είπε: «Ο Θεός μούέδωσε όλη την εξουσία στον ουρανό και στη γη. Πηγαίνετε λοιπόν και κάνετε μαθητές μου όλα τα έθνη, βαφτίζοντάς τους στο όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος και διδάξτε τους να τηρούν όλες τις εντολές που σαςέδωσα. Κι εγώ θα είμαι μαζί σας πάντα, ως τη συντέλεια του κόσμου».
Χωρίς τη χρήση των τριών ονομάτων του Θεού, το βάπτισμα είναι δεν είναι έγκυρο. Ακόμα και ο απόστολος Παύλος οδήγησε τους πιστούς στην Πρώιμη Εκκλησία να αναβαπτιστούν ώστε να μπορέσει το βάπτισμα να γίνει σωστά.
Πράξεις Αποστόλων 19, 3-5 Ο Παύλος τους ρώτησε: «Τι είδους βάπτισμα λοιπόν λάβατε;» Κι αυτοί απάντησαν: «Το βάπτισμα του Ιωάννη». Ο Παύλος τότε τους εξήγησε: «Ο Ιωάννης βάφτισε εκείνους που ήθελαν να αρχίσουν μια καινούρια ζωή. Έλεγε όμως στο λαό να πιστέψουν σ’ εκείνον που ερχόταν ύστερα απ’ αυτόν, δηλαδή στον Ιησού Χριστό». Όταν το άκουσαν αυτό, βαφτίστηκαν στο όνομα του Κυρίου Ιησού.
Στην εποχή του Υιού, οι πιστοί έπρεπε να βαφτιστούν στο όνομα του Ιησού. Τώρα, στην εποχή του Αγίου Πνεύματος, το βάπτισμα που είναι σύμφωνο με τις διδασκαλίες της Αγίας Γραφής πρέπει να διεξάγεται στο όνομα του Πατέρα Ιεχωβά και στο όνομα του Υιού Ιησού και στο όνομα του Αγίου Πνεύματος Ανσανγκχόνγκ. Αυτό είναι το βάπτισμα που σώζει.